Infectiile dentare: cauzele aparitiei si tratamente

Gura unei persoane fiind examinată de un stomatolog în sectorul 5 sau Rahova.

O durere care pulseaza la nivelul gingiei poate fi semnul unei infectii dentare. Aici, putem vorbi fie de o carie netratata, fie de instalarea unei boli gingivale. Daca te-ai confruntat vreodata cu o infectie dentara, probabil stii cat de neplacuta si deranjanta poate fi in viata de zi cu zi.

Tratarea prompta a unei infectii poate preveni aparitia multor complicatii. In cazuri nefericite, poti suferi pierderi ale dintilor si poti avea nevoie de o punte dentara care sa acopere spatiile goale si sa protejeze gingia traumatizata.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva cauze ale aparitiei infectiilor, metode de tratare si cateva sfaturi despre cum le putem preveni. Aceste informatii pot fi utile pentru orice persoana care vrea sa contribuie cat mai mult la sanatatea orala.

 

De ce apar infectiile dentare

O cauza comuna de aparitie a infectiilor este caria netratata. Cariile, in stadii incipiente, nu iti pot afecta foarte mult dintii, masticatia si nu iti provoaca un disconfort sesizabil. Daca, insa, o carie este lasata sa evolueze, se poate adanci in profunzimea dintelui si poate crea un abces la nivelul gingiei. La clinica Agident de stomatologie sector 5, tratam diverse tipuri de carii, inclusiv infectii care apar din cauza acestora.

Pe langa agravarea cariilor, exista si alte cauze de aparitie a acestor infectii, precum:

  • Afectarea nervului din cauza obturatiilor prea adanci
  • Traumele dentare, precum burxismul (scrasnitul din dinti)
  • Acumularea placii bacteriene
  • Formarea tartrului
  • Igiena orala necorespunzatoare

O gingie supusa la anumite traume poate prezenta semne de aparitie a gingivitei sau a bolii parodontale. Cu alte cuvinte, gingiile inflamate si sangerande pot favoriza aparitia bacteriilor si a infectiilor daca nu sunt tratate.

Parodontoza afecteaza atat tesuturile gingivale, cat si osul si ligamentele care sustin dintii de osul maxilar. Netratata, aceasta boala poate produce infectii profunde, care se pot solda cu pierderea dintilor.

 

Cum putem trata infectiile dentare

In calitate de specialisti in stomatologie, noi incurajam oamenii sa consulte periodic medicul stomatolog pentru a evita pe cat posibil aparitia infectiilor si agravarea acestora. Cu cat o infectie este mai grava si mai profunda, cu atat mai complexe si mai neplacute pot fi tratamentele. Se poate ajunge chiar la interventii chirurgicale, precum o rezectie apicala, pentru a indeparta apexul dintelui.

In general, in functie de gravitatea infectiei cu care se confrunta un pacient, medicul stomatolog poate trata infectia astfel:

  1. Curatarea si tratarea canalului in cazul unei infectii avansate
  2. Administrarea de antibiotice pentru a stopa raspandirea infectiei in organism
  3. Extractie dentara si drenarea infectiei in cazul in care pulpa dentara este foarte distrusa

Pe langa antibiotice, pacientii pot lua si medicamente antiinflamatoare pentru a tine sub control durerea si gradul de inflamatie a gingiei. Indiferent de medicamente, este important ca pacientii sa consulte medicul stomatolog pentru a le prescrie pe cele potrivite.

De asemenea, daca te confrunti cu o infectie dentara si nu poti ajunge foarte curand la stomatolog, poti incerca cateva remedii acasa. De exemplu, poti calma si dezinfecta zona afectata cu ajutorul ceaiului de musetel sau cu bicarbonat de sodiu.

 

Cum prevenim aparitia infectiilor dentare

Inaintea oricaror tipuri de tratament, noi incercam sa educam pacientii cu privire la importanta preventiei in infectiile si afectiunile dentare. Este mult mai usor sa previi anumite probleme decat sa suporti consecintele aparitiei si, in cazuri nefericite, consecintele agravarii lor.

In acest sens, iti vom prezenta cateva metode prin care infectiile dentare pot fi prevenite:

Metode de preventie Detalii
Igiena orala corecta Nu rata niciun periaj al dintilor, utilizeaza apa de gura cu proprietati antibacteriene
Vizitele regulate la stomatolog Un medic isi va putea da seama din timp de anumite aspecte pe care un pacient nu le sesizeaza
Evita consumul de bauturi zaharoase seara Zaharul poate ataca smaltul dentar si poate sensibiliza dintii si gingiile
Dieta bogata in vitamine si minerale Consumul de fructe si legume, fibre, suplimente alimentare

Preventia infectiilor dentare este importanta si din punctul de vedere al mentinerii sanatatii intregului organism. De aceea, orice inflamatie, durere sau sangerare trebuie semnalata catre medicul stomatolog pentru a fi identificata din timp cauza.

Infectiile dentare pot aparea si in urma anumitor traumatisme. De aceea, pentru siguranta dintilor, poti purta anumite protectii speciale in cazul in care practici sporturi care pot lovi zona gurii. De asemenea, poti purta astfel de protectii si in cazul in care lucrezi in constructii sau in alt domeniu care implica munca manuala si mai periculoasa.

 

Prevenim si combatem impreuna infectiile dentare

Orice pacient trebuie sa simta incredere fata de medicul sau stomatolog, indiferent de problema cu care se prezinta. De aceea, noi incercam sa fim cat mai empatici cu pacientii nostri si incercam sa le rezolvam problemele cat mai eficient si confortabil.

Exista diverse cauze ale aparitiei infectiilor dentare, precum si diverse metode de a le vindeca. Este important ca acestea sa fie depistate din timp, pentru a evita consecinte neplacute, precum pierderea dintilor sau anumite interventii chirurgicale.

Una dintre cele mai potrivite optiuni este sa prevenim infectiile dentare, prin igiena orala corespunzatoare si prin vizitele regulate la stomatolog. De asemenea, noi putem recomanda pacientilor si adoptarea unei diete echilibrate, bogata in fructe si legume, care ajuta la vitaminizarea si mineralizarea danturii.