Boala parodontala – cum ne afecteaza viata si sanatatea?
Sanatatea dintilor este foarte importanta, chiar daca afirmatia pare a fi doar un cliseu. Afectiunile dintilor au adesea implicatii majore asupra sanatatii orale, dar si asupra starii de bine a intregului organism, ca tot unitar. Vizitele facute cu regularitate intr-un cabinet stomatologic ne pot ajuta sa reparam anumite probleme si chiar sa prevenim anumite afectiuni, cum ar fi spre exemplu boala parodontala.
Ce este boala parodontala?
Boala parodontala, cunoscuta si sub numele de parodontoza, reprezinta o inflamatie la nivelul gingiei, care se afla in stransa legatura cu gingivita si care afecteaza dentitia, cauzand adesea pierderea dintilor. Practic, boala parodontala reprezinta o gingivita tratata in mod superficial, sau chiar ignorata, care evolueaza cu repeziciune din cauza unor factori precum igiena deficitara, fumatul sau alte probleme mai putin uzuale, ce au caracter general.
Parodontoza
boala parodontala, incepe atunci cand placa bacteriana de formeaza pe suprafata dintilor si ramane acolo pentru mai mult timp, caz in care formeaza o pelicula propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Astfel tartrul evolueaza, iar simplul periaj nu il poate indeparta, lucru care conduce la evolutia afectiunii spre parodontoza. De asemenea parodontoza poate fi favorizata si de stari fiziologice precum pubertate sau menopaza, de consumul de anumite medicamente sau anticonceptionale sau de anumite boli deficitare precum diabetul sau leucemia.
Cauze declanșatoare pentru boala parodontala/ parodontoza
Boala parodontala apare cu precadere mai ales din cauza igienei orale deficitare, insa mai exista totusi si alte cauze ce stau la baza aparitiei parodontozei. Fumatul, spre exemplu, este un obicei nociv atat pentru dantura, cat si pentru intregul organism, insa in prima faza dintii sunt cei mai expusi in fata acestui pericol. Pe langa patarea dintilor si afectarea smaltului natural al acestora, fumatul favorizeaza aparitia tartrului, permitand depozitelor bacteriene sa adere mai usor la suprafata dintilor.
Cum ne afecteaza sanatatea boala parodontala?
De sanatatea dintilor depinde in totalitate si functionarea corecta a intregului organism uman. Desi nu par interconectate, boala parodontala poate cauza probleme severe, mai ales la nivelul sistemului digestiv, deoarece dintii nu vor mai fi capabili sa efectueze in mod corect procesul de masticatie. Neputand mesteca in mod corect, intreg efortul de dizolvare a hranei va reveni stomacului, care va trebui sa suplineasca de fapt si maruntirea hranei, operatiune specifica dentitiei. Astfel, stomacul va incerca sa transfere o parte din efort altor organe interne responsabile in procesele de digestie, acestea vr fi suprasolicitate, iar urmarile se vad in scurt timp, incepand de la balonare, dureri sau chiar usturimi in zona sistemului digestiv.
Cum putem evita boala parodontala?
Mai inainte de a incerca orice tratamente minune, este important sa intelegem felul in care se formeaza aceasta afectiune, pentru a sti exact si ce anume tratam. Medicul dentist este cel care evalueaza situatia si gravitatea afectiunii, dar si cel care propune schema corecta de tratament, in functie de istoricul medical, potentiale alergii, etc.
Stomatologul este mai mult decat un simplu medic care trateaza probleme dentare. El este mai inainte de orice un partener, un prieten si un sprijin pentru pacient, care gaseste si implementeaza cele mai bune solutii, in beneficiul acestuia din urma.
Agident este o clinica stomatologica cu aparatura moderna si medici cu experienta, care trateaza fiecare problema dentara cu maximum de seriozitate. Contactati-ne!